Wat gaan gemeentes doen tegen beleggers die huizen opkopen

Beleggers worden geweerd...

Vanaf 1 januari 2022 krijgen gemeentes de mogelijkheid om beleggers te weren die woningen opkopen om die vervolgens weer te verhuren. Gemeentes kunnen namelijk wijken aanwijzen waarbij beleggers geweerd kunnen worden. 

Elke gemeente heeft zijn eigen plannen. Hieronder een overzicht van enkele gemeenten die van plan zijn om gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheid om beleggers te weren. 

Eindhoven

Gemeente Eindhoven is blij met de wetswijziging. Zij vindt namelijk dat er sprake is van een oneerlijke strijdt tussen woningzoekenden voor eigen bewoning en beleggers die opzoek zijn naar woonruimtes voor de verhuur. De Eindhovense gemeenteraad zal waarschijnlijk begin 2022 besluiten of er al dan niet een opkoopbescherming zal komen en wanneer dit eventueel zal gebeuren. De Eindhovense gemeenteraadslid bekijkt in het najaar van 2020 om welke welke wijken het gaat. Het is dus niet duidelijk als de maatregel gaat gelden in Eindhoven welke prijsklasse en waar precies de opkoopbescherming gaat gelden. 

Amsterdam

Gemeente Amsterdam wil de opkoopbescherming zo snel mogelijk invoeren. Het liefst voeren zij de opkoopbescherming voor heel de gemeente in. Wat betreft de prijsgrens is het de bedoeling dat zoveel mogelijk woningen onder de bescherming zullen vallen. 

 

Het verschilt per gemeente in hoeverre de opkoopbescherming betekenis gaat hebben binnen de gemeentes. Sommige gemeentes gaan volgend jaar pas kijken hoe de opkoopbescherming geregeld gaat worden. Dit geldt onder andere voor gemeente Eindhoven. Andere gemeentes hebben 1 januari 2022 als streefdatum om dan de opkoopbescherming in te laten voeren. 

Gemeente Eindhoven gaat het opkopen van woningen door beleggers (deels) weren.

Opzoek naar een specifieke post?
Populaire artikelen
Categorieën
Tags
Nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief zodat u altijd up-to-date bent van de ontwikkelingen in de vastgoedmarkt. 

Inloggen

Geen account?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.